Haparanda är idylliskt för någon som är intresserad av fiske. Omgivningen gör mycket för fiskeupplevelsen och många som provar på att fiska någonstans i Norrland återkommer år efter år. Fiskebeståndet är fantastiskt och välmående och eftersom Haparanda är så glesbefolkat så är det lätt att hitta sina egna favoritställen att utforska.

Att fiska gädda är en av de populäraste sporterna i Haparanda och eftersom många vatten fortfarande är outforskade så är det lätt, även för nybörjare, att få en fin gädda på kroken. Från början så sågs gäddor som en ofin fisk att få upp, men nu för tiden så fiskas den glatt runtom Haparandas många fiskeställen. Det anordnas årliga fiskeresor för just gäddfiske och andra typer av fiske i området.

Företag anordnar även isfiske i Haparanda för de som även vill fiska på vinterhalvåret. Fiskebeståndet håller i sig även på vintern och det är en perfekt aktivitet för de som gillar att få upp en abborre eller två genom isen. Även röding och lax går att fiska på vintern och det finns gott om fiskarterna i de flesta vatten runt om i Haparanda.

För turister som kommer till Haparanda för att fiska finns det flera bra alternativ att välja mellan. Antingen kan man välja att åka på en färdig fiskeresa där en guide visar alla smultronställen eller så kan man boka boende och utforska möjligheterna själv. När det kommer till fiskekort så erbjuder flera aktörer dagskort eller flerdagars-kort för fiskare som bara är på besök och inte riktigt behöver ett helt säsongskort.

Det finns även organiserade fiske-camps och fiskeskolor för både vuxna och barn som vill finslipa sin teknik eller vill ha lite extra hjälp med fånga drömfisken. Det kan vara en bra idé för den som vill lära sig något nytt inom fiske, kanske flugfiske, som är en lite svårare fiskesport.