Jakt i Haparanda är en populär sysselsättning. Den officiella jakten går av stapeln varje år och det är främst älgar som jagas. Anledningen till detta är för att skydda naturen, asp-träden, som annars betas väldigt hårt och för att inget djur ska behöva dö av svält eller sjukdomar. I nuläget är det förbjudet att jaga älg i Haparandas nationalpark, men detta kan komma att ändras i framtiden. Några involverade invånare har uttryckt sina bekymrade åsikter om vilka konsekvenser utebliven jakt kan få, både för naturen och för beståndet av småvilt i området. Det är dock upp till Länsstyrelsen att fatta eller ändra några beslut om.

Utrustning

Det är mycket man måste tänka på innan man drar ut på jakt och mycket som ska packas ned i ryggsäcken. Glöm inte att ta med alla licenser och ditt jaktkort, det måste du ha med enligt lag. Det är alltid bra att ha regnkläder med sig ifall vädret skulle ändras och vinylhandskar kan också behövas vid passning, främst för bakterierisk. En kniv, hörsnäcka om man vill lyssna på radio under passet, samt godis för att hålla energin uppe är alltid bra att ha tillgängligt i ryggsäcken. Det kan även vara bra att ha extra ombyten, varma strumpor och en förstahjälpen-låda ifall olyckan skulle vara framme. En rulle toalettpapper tar inte upp mycket plats och kan vara guld värt när nöden inte har någon lag.

Lagar och regler

Det kan vara bra att alltid ha sin jakt-manual tillgängligt så att man alltid kan kolla upp vilka regler som gäller för jakt. Som regel så får alla landsägare jaga på sin egen mark, de kan även ge tillstånd till andra att jaga där, men jakt måste alltid anpassas efter beståndet av vilt. För att bli godkänd för att inneha jaktvapen så måste man ha tagit jägarexamen i Sverige, det finns dock vissa undantag. Det är Sveriges regering som bestämmer när man får jaga och vad man får jaga.