Under vinterhalvåret går det att njuta av flera typer av skidåkning i Haparanda med omnejd. Med utförsåkning i Tossabacken, skidåkning i elljusspår igenom byar och dagljusspår runt om i kommunen så finns något för alla, oavsett om man bara vill prova på eller träna inför en tävling.

Tossabacken

I Tossabacken kan den som gillar utförsåkning njuta av möjligheterna till slalom och snowboardåkning. Det finns även en pulkabacke, en mysig grillplats för varma luncher och ett café för den lilla familjen eller kompisgänget som är hungriga under sin dagsutflykt. Den ideellt styrda anläggningen öppnade 1967 och har två liftar och tre stycken nedfarter som är tillgängliga för alla, dock så kostar den stora liften några tior att använda. Liftkort kan man köpa i serveringen och samtidigt få en kopp kaffe eller varm choklad.

Längdskidåkning

Längdskidåkning kan man bland annat göra i Haparandas naturreservat Riekkola-Välivaara. Där finns spår i olika längder och svårighetsgrader så att alla ska kunna åka. Det längsta spåret är 5 kilometer, och de lite kortare är 2,2 kilometer respektive 3 kilometer. Alla är elljusspår och kan åkas på även när det är mörkt ute. I närheten av naturreservatet finns även det 15 kilometer långa dagljusspåret som utgår 1 kilometer väster om Haparanda. Nära byn Kukkola så finns två spår att åka i, ett elljusspår på 3 kilometer och ett utan ljus som är 5 kilometer långt. Dock så är elljusspåret här endast tänt mellan 05 till 08 på morgonen samt 15 till 22 på kvällarna.

Skidskola och tävlingar

Varje år så anordnar Haparanda SKT skidskolor för de som vill lära sig åka både längdskidor och slalom, samt tävlingar för de som vill. Bland annat går det att tävla i olika skolmästerskap och Haparandamästerskapen som går av stapeln varje år. De populäraste tävlingarna är de i längdskidåkning med helt fri teknik.