Det finns mycket att göra för hela familjen i Haparanda. Med fokus på friluftsliv och natur så finns det både äventyr och avkopplade aktiviteter för både stora och små. Nedan har vi listat några tips på aktiviteter som kommer att få hela familjen att vilja åka tillbaka till Haparanda år efter år.

Vandring

I Haparanda finns vandringsleder som passar alla åldersgrupper och fysik. Det finns även naturstigar att gå eller spring på och de allra flesta har mysiga picknick-platser och utkikstorn för att även underhålla de minsta. Längst med alla leder och stigar kan man även hitta informationstavlor att läsa för att lära sig mer om Haparandas naturområden.

Forsränning

För de som kräver spänning kan man testa på forsränning under sommarhalvåret. Detta går att boka i förväg via Nordic Safaris och utförs i Kukkolankoski, ovanför Haparanda. Två åk kostar 495 kr och tar ungefär 1,5 h. Det första åket går genom riksgränsen mellan Finland och Sverige. Det är en åldersgräns på 15 år så denna aktivitet kan kanske inte riktigt hela familjen vara med på.

Aurora Borealis

Aurora Borealis är ett naturfenomen som kan upplevas i den nordliga hemisfären. Från Siikakartano-stugan i Kukkolabyn kan man få se de fina ljusen som speglar sig över himlen. Den bästa möjligheten man har att få se ljusen är mellan september och oktober, samt mars till april på stugans gård. Det går även att boka stugan för konferenser och aktiviteter. Stugan erbjuder även bastubad, is-bad och badtunna för avkoppling efter hel dag av aktiviteter hela familjen.

Fiske

Haparanda erbjuder många roliga fiskemöjligheter för stora och små. Man kan fiska många olika fiskarter med allt ifrån metspön till de lite mer avancerade flugfiskespön. Det finns många olika fiskeställen att fiska på och även många oupptäckta platser att försöka fånga gammelgäddan på. På många offentliga platsen i anslutning till vatten finns grillplatser så att alla som vill kan grilla sin fångst direkt.