Haparanda har många fina vandringsleder i olika svårighetsgrader. Några tar bara en timme, andra en hel dag, men det de alla har gemensamt är att visa upp Haparandas otroliga naturtillgångar. Nedan kommer ett urval av de allra bästa vandringslederna och naturstigarna som Haparanda har att erbjuda.

Haparanda vandringsled

Haparanda vandringsled är en ca. 15 km lång led som börjar ungefär 2 km söder om Haparanda. Längst med leden så kan man uppleva otrolig natur och flora mellan rastplatserna och utkikstornen. Under dessa 15 kilometer så kan man även svänga in på andra, lite kortare, vandringsleder. Det finns även flera platser för grillning så att man aldrig behöver hinna bli hungrig under vandringsleden.

Raumo naturstig

Den här korta naturstigen är känd för sina många fågelarter och trots att den bara är 1.4 kilometer lång så finns mycket att uppleva längst med vägen. Stigen går att vandra för sig, eller som en del av en längre vandring.

Riekkola-Välivaara naturreservat

Riekkola-Välivaara naturreservat blev ett officiellt skyddat naturområde 1972. Reservatet har en vandringsled som är 3.5 km lång och här kan man även åka skidor på vintern. Reservatet är även hem till flera upptäckarplatser och picknick-ställen som är mysiga för en heldag för familjen.

Seskarö naturstig

Denna naturstig är ca. tre kilometer och går både längst med havet och igenom skogen. Stigen passar mycket bra för lättare vandring och för någon som vill njuta av naturen. Informationstavlor med fakta om naturen och området runt omkring är uppsatta längst med leden.

Kukkolaforsen

Trots att det inte finns någon offentlig vandringsled längst med Kukkolaforsen så går det att promenera längst med vattnet på båda sidorna. Här är naturen vacker och luften frisk ifrån det forsande vattnet. Forsen rinner igenom Kukkola fiskeby och byborna utnyttjar den för laxfiske året om och fiskesport är mycket populärt under turistsäsongen. Man kan även testa på forsränning här.